Odihna şi somnul
Caii se odihnesc periodic, iar pe parcursul unei perioade de 24 ore dorm de mai multe ori.
La mînji odihna reprezintă aproximativ jumătate din timp, această durată începînd să scadă după vîrsta de 3 luni.
La caii adulţi odihna se realizează în principal stînd în picioare, inclusiv somnul, în această poziţie consumul de energie fiind minim. Pentru perioade scurte de timp şi mai ales noaptea, şi caii adulţi, mai ales cei batrîni, se culcă. Durata în care caii dorm atît în poziţie culcată cît şi în picioare totalizează pîna la 3 ore.



Hrănirea şi adăparea
Timpul petrecut de caii adulţi pentru hrănire variază în primul rînd în funcţie de cantitatea şi calitatea hranei disponibile, apoi în funcţie de alţi factori cum ar fi starea vremii sau prezenţa unor insecte. Mînjii încep să sugă în primele ore de viaţă, iar pe măsură ce înaintează în vîrstă încep să şi pască. De asemenea în prima lună de viaţă este normal ca mînjii să consume cantităţi mici de materii fecale, în special ale mamei, pentru a-şi forma flora intestinală necesară digestiei. Pe păşune caii manifestă preferinţe pentru anumite plante, în special pentru cele tinere şi fără seminţe, dar atunci cînd resursele de hrană sunt limitate, caii îşi reduc selectivitatea, ajungînd să mănînce rădăcini, plante lemnoase sau chiar coaja copacilor.
Adăparea se face de cîteva ori pe zi, cantitatea de apă consumată si frecvenţa adăpării depinzînd de alimentaţie, rasă, temperatura mediului, temperatura apei, vîrstă, stare fiziologică, disponibilitatea sursei de apă.